Skip to main content

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί το μέσο για να αφαιρεθεί το περίσσιο λίπος και να αποκτήσει ο ασθενής το σώμα που επιθυμεί. Οι 2 πιο σύγχρονες τεχνικές που υπάρχουν είναι οι εξής:

 

Λιποαναρρόφηση PAL: Ποιος είναι ο στόχος, ποιοι οι υποψήφιοι και τι αποτελέσματα έχει;

Στόχος είναι η αφαίρεση του λίπους που περισσεύει, ενώ συνολικά το λίπος που μπορεί να αφαιρεθεί σπάνια υπερβαίνει τα 4 λίτρα. Σε περιοχές, όπως η κοιλιά, ο λαιμός, το στήθος, οι βραχίονες, η πλάτη, οι μηροί, οι γλουτοί και οι γάμπες, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε αδύνατα άτομα, είτε σε άτομα με παραπανίσια κιλά. Όμως, η ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρεθεί είναι το ίδιο.

Ακόμη, αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής είναι ότι η λιποαναρρόφηση PAL στην κοιλιά δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος, όπως άλλωστε ούτε και η λιποαναρρόφηση στις υπόλοιπες περιοχές του σώματος. Ουσιαστικά, πρόκειται για την καλύτερη λύση, για να διορθωθεί το σχήμα του σώματος και να αποκτηθεί συμμετρία και αρμονία, δίχως ατέλειες.

Μία έμπειρη ιατρική ομάδα με επικεφαλή έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό φροντίζουν, προκειμένου να γίνει η επέμβαση με τέτοιο τρόπο, που δεν θα χαλαρώσει το δέρμα, καθώς γνωρίζουν πόσο λίπος χρειάζεται να αφαιρεθεί από κάθε περιοχή του σώματος, ανάλογα και με τις ανάγκες του ασθενούς. Όμως, αν χρειάζεται να αφαιρεθεί περισσότερο λίπος από τη συγκεκριμένη περιοχή, τότε πραγματοποιείται μια δεύτερη επέμβαση. Αν προϋπάρχει χαλάρωση δέρματος, η κατάσταση αυτή δεν θα επιδεινωθεί. Η επέμβαση αυτή για την ασφάλεια του ασθενούς πρέπει να πραγματοποιηθεί σε περιβάλλον νοσοκομείου και ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι πολύ έμπειρος.

Τα λιποκύτταρα των ενηλίκων είναι σταθερά σε αριθμό και δεν πολλαπλασιάζονται. Όταν παχαίνει ή αδυνατίζει ένα άτομο, αυτό που αυξομειώνεται είναι ο όγκος των κυττάρων. Το αποτέλεσμα της αφαίρεσης λίπους είναι μόνιμο, διότι τα λιποκύτταρα που αφαιρούνται δεν επανέρχονται όσο διάστημα και αν μεσολαβήσει. Το σώμα παίρνει το σχήμα που το αναδεικνύει, το οποίο διατηρείται μακροπρόθεσμα. Όμως, αν κάποιος παχύνει σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το χρόνο της επέμβασης, θα παχύνει ομοιόμορφα σε όλο το σώμα και η συμμετρία δεν θα αλλάξει.

H λιποαναρρόφηση είναι απόλυτα ασφαλής. Ωστόσο, προεγχειρητικά γίνεται ένα έλεγχος, ώστε ο πλαστικός χειρουργός να διαπιστώσει πιθανά προβλήματα υγείας, που μπορεί να επηρεάσουν την αναισθησία ή την επέμβαση. Ο ασθενής δίνει στον πλαστικό χειρουργό το πλήρες ιατρικό ιστορικό του και μετέπειτα ακολουθεί η κλινική εξέταση.

 

Vaser Lipo High Definition: Ποια είναι η διαδικασία, ποιοι οι υποψήφιοι και τι αποτελέσματα έχει;

Αρχικά, ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί μικροσκοπικές τομές στην περιοχή. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της συσκευής υπερήχων vaser, οι μεμβράνες των λιποκυττάρων διασπώνται και το περιεχόμενό τους υγροποιείται. Τέλος, το λίπος αναρροφάται μέσω ειδικής, ατραυματικής μικροκάνουλας.

Παράλληλα, με την αφαίρεση λίπους μπορεί να γίνει και λιπομεταφορά, δηλαδή το λίπος που αφαιρείται, να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν καμπύλες σε άλλα σημεία του σώματος. Η Vaser Lipo μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως η κοιλιά, οι γλουτοί, οι γοφοί, το άνω τμήμα της πλάτης, αλλά και σε πιο δύσκολες περιοχές, όπως οι μηροί, οι βραχίονες, τα γόνατα, το πηγούνι, ο λαιμός, τα πλευρά, κτλ. Αυτό που την κάνει να υπερέχει σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τεχνικές είναι πως δεν απομακρύνει απλά το συσσωρευμένο υποδόριο λίπος, αλλά προσφέρει σύσφιξη στην περιοχή, βελτιώνει το περίγραμμα του σώματος και είναι ατραυματική.

Η Vaser Lipo είναι ιδανική λύση για όσους θα ήθελαν να προχωρήσουν σε αφαίρεση λίπους, αλλά διστάζουν να το τολμήσουν, διότι πρόκειται για μια ήπια επέμβαση. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι υγιή άτομα που έχουν επίμονο τοπικό πάχος, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με δίαιτα ή γυμναστική. Φυσικά, αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο και για όσους αναζητούν μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία λιποαναρρόφησης με άμεσα αποτελέσματα.

 

Λιποαναρρόφηση: Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται;

Ειδικότερα, η λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί στα παρακάτω μέρη του σώματος:

 

Λιποαναρρόφηση Κοιλιάς: Τι είναι και πόσο κοστίζει;

Η λιποαναρρόφηση κοιλιάς είναι μια διαδικασία βελτίωσης του περιγράμματος του σώματος, που χρησιμοποιεί την αναρρόφηση για να αφαιρέσει το συσσωρευμένο υποδόριο λίπος, που δεν ανταποκρίνονται στη διατροφή και την άσκηση. Από μόνη της, η λιποαναρρόφηση μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα «love handles», τις «δίπλες» στη πλάτη και το κοιλιακό λίπος.

Η κοιλιά αποτελεί το σημείο του σώματος, στο οποίο συνήθως παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ιδιαίτερα επίμονου λίπους. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στους άνδρες, αλλά παρουσιάζεται και σε γυναίκες, ιδιαίτερα μετά από μια εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι με τη λιποαναρρόφηση κοιλιάς δεν χάνουμε βάρος, αντίθετα, σκοπός της είναι η απομάκρυνση του περιττού λίπους που δεν φεύγει έπειτα από επίμονη προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το πόσο κοστίζει η λιποαναρρόφηση στη κοιλιά εξαρτάται πάντα από την περίπτωση του ασθενή και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η λιποαναρρόφηση κοιλιάς θα πρέπει να γίνει σε αποστειρωμένο περιβάλλον χειρουργείου με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

 

Λιποαναρρόφηση Λαιμού: Τι είναι;

Η λιποαναρρόφηση λαιμού αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κάτω γνάθου. Καθώς μεγαλώνουμε, το λίπος συσσωρεύεται σε περιοχές του σώματος, όπως ο λαιμός, από τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί με ισορροπημένη διατροφή ή άσκηση. Αυτή η συγκέντρωση λίπους επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα του προσώπου, εξαφανίζει τις γωνίες στην κάτω γνάθο και κάνει το άτομο να δείχνει μεγαλύτερο.

Η λιποαναρρόφηση λαιμού είναι μια επέμβαση που μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα και να χαρίσει ένα όμορφο αποτέλεσμα που διαρκεί για χρόνια. Πολλές φορές, πραγματοποιείται ταυτόχρονα με λίφτινγκ προσώπου για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

 

Γυναικομαστία: Τι είναι;

Η γυναικομαστία είναι μία πάθηση που εμφανίζεται στους άνδρες και συνίσταται στην παρουσία αυξημένου όγκου μαστού. Αποτέλεσμα είναι το ανδρικό στήθος να παρουσιάζει γυναικεία όψη.

Η αιτία εμφάνισης της γυναικομαστίας μπορεί να είναι ιδιοπαθής, πιθανόν ωστόσο να οφείλεται και σε λήψη φαρμάκων ή ορμονική διαταραχή. Η γυναικομαστία είναι μία ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση για όποιον την αντιμετωπίζει και δημιουργεί αίσθημα μειωμένης αυτοπεποίθησης στους άνδρες, κυρίως όταν παρουσιαστεί σε νεαρή ηλικία.

Σε πολλούς εφήβους το πρόβλημα της γυναικομαστίας μπορεί να είναι παροδικό και μόλις τα επίπεδα των ορμονών αποκατασταθούν, να υποχωρήσει. Ωστόσο, σε ενήλικες άνδρες η επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί, αφού ούτε οι δίαιτες ούτε η γυμναστική μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα.

 

Συμπληρωματικές Τεχνικές

Επίσης, υπάρχουν οι παρακάτω συμπληρωματικές τεχνικές, οι οποίες μπορούν σε συνδυασμό με τη λιποαναρρόφηση να έχουν εξαίσια αποτελέσματα στα μέρη του σώματος που θα εφαρμοστούν:

 

Κοιλιοπλαστική

Η πλαστική στην κοιλιά είναι η επέμβαση, μέσω της οποίας μπορούμε να αποκτήσουμε επίπεδη και καλοσχηματισμένη κοιλιά, αφαιρώντας περίσσεια δέρματος. Με την κοιλιοπλαστική, μπορούμε να μειώσουμε το μέγεθος της κοιλιάς και να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα του σώματος.

Στόχος της κοιλιοπλαστικής είναι η βελτίωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της όψης της κοιλιάς. Φυσικά, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που θέτουμε πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι.

Στην επέμβαση της κοιλιοπλαστικής καταφεύγουν:

  • Γυναίκες που έχουν υποστεί χαλάρωση των κοιλιακών μυών, εξαιτίας μίας ή περισσοτέρων κυήσεων.
  • Γυναίκες και άντρες που έχουν χάσει πολλά κιλά συνήθως μετά από βαριατρικές εγχειρήσεις και αντιμετωπίζουν προβλήματα χαλάρωσης στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Γυναίκες και άντρες που δεν καταφέρνουν να χάσουν κιλά παρά τις επανειλημμένες δίαιτες και την άσκηση και παρουσιάζουν χαλάρωση του δέρματος στην κοιλιά.

Άλλες ενδείξεις για την κοιλιοπλαστική είναι οι παρακάτω:

  • Εμφάνιση ραγάδων κάτω από τον ομφαλό.
  • Χαλαρό δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Ύπαρξη ουλών που προέρχονται από άλλες επεμβάσεις στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
  • Απώλεια κιλών μετά από βαριατρικό χειρουργείο.

 

 

Λιποπλαστική – Λιποανακύκλωση

Λιποπλαστική ονομάζεται η επέμβαση κατά την οποία μέρος ή όλο το λίπος που αφαιρούμε από τις περιοχές του σώματος που είναι συσσωρευμένο το επανατοποθετούμε, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, σε άλλες περιοχές που λείπει. Με την επανακατανομή του λίπους, δημιουργούμε ένα πιο αρμονικό σώμα ή και αποκαθιστούμε τον χαμένο όγκο από το πρόσωπο.

Το στάδιο της λιποαναρρόφησης γίνεται με την τεχνική PAL ή την τεχνική Vaser με τοπική αναισθησία και μέθη. Το αποτέλεσμα της λιποπλαστικής είναι μόνιμο. Ένα μικρό ποσοστό των λιποκυττάρων, που μεταμοσχεύονται, δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, όσα ωστόσο επαναιματωθούν και επιβιώσουν, παραμένουν στην περιοχή που τα τοποθετήσαμε για πάντα.

 

Ανόρθωση Βραχιόνων: Τι είναι;

Η ανόρθωση βραχιόνων ή βραχιονοπλαστική αποτελεί μία επέμβαση που έχει σκοπό να διορθώσει τη χαλάρωση, η οποία συχνά εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετά από μία ηλικία ή μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, στην περιοχή των «μπράτσων».

Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό πρόβλημα και ίσως το μοναδικό σημείο χαλάρωσης στο σώμα που είναι ορατό με τα ρούχα, οπότε είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όλες τις γυναίκες. Με την ανόρθωση βραχιόνων το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και μόνιμα.

 

Ανόρθωση Μηρών: Τι είναι;

Η ανόρθωση μηρών αποτελεί την επέμβαση που λύνει το πρόβλημα με τη χαλάρωση στους μηρούς. Η χαλάρωση στο εσωτερικό των μηρών είναι πολύ συχνό φαινόμενο σε γυναίκες μετά τη μέση ηλικία που μπορεί να συνυπάρχει με κυτταρίτιδα ή/και τοπικό λίπος. Στο ιστορικό αυτών των γυναικών, υπάρχει συχνά η σημαντική απώλεια βάρους ή/και η έλλειψη οποιουδήποτε είδους άσκησης για πολλά χρόνια.

Ειδικά, σε αδύνατες γυναίκες η χαλάρωση αυτή εντοπίζεται κυρίως στο έσω μέρος των μηρών και είναι εξαιρετικά ενοχλητική, διότι χαλάει τη συνολική εικόνα του σώματός τους. Η ανόρθωση μηρών αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και μόνιμα το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να μας αρέσει η εικόνα που βλέπουμε. Η λιποαναρρόφηση είναι εδώ, για να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε το ιδανικό αποτέλεσμα για το σώμα μας.

 

Πλαστικός Χειρουργός
Dr. Δημήτρης Κεραστάρης